خوابیدن با پمپ تزریق انسولین
خوابیدن با پمپ تزریق انسولین مبحثی است که در این مقاله قصد بررسی آن را داریم. پمپ تزریق انسولین وسیله ای به جهت تزریق مداوم انسولین است که نسبت به سایر روشهای تزریق، شباهت بیشتری به عملکرد لوزالمعده دارد.
بخش اول: با پمپ تزریق انسولین خود راحت باشید
استفاده از پمپ انسولین 24/7 در ابتدا میتواند یک تجربه ترسناک باشد و شاید چیزی که بیشترین ترس را برای تازه وارد ها دارد، استفاده از آن در رختخواب باشد. خوابیدن با یک دستگاه پزشکی که به شما متصل است چالشهایی را به همراه دارد به خصوص اگر کنار شخص دیگری بخوابید؛ اما غلبه بر این چالشها مشکل نیست. کسانی که به استفاده از پمپ عادت دارند، نسبت به مصرفکنندگان انسولین تزریقی، دفعات کمتری هیپوگلیسمی شبانه را تجربه میکنند، بنابراین در حالی که در ابتدا ممکن است غیر عادی به نظر برسد، به زودی یاد میگیرید که از فواید خواب با پمپ انسولین لذت ببرید.
1. سعی کنید فراموش کنید که پمپی وجود دارد.
بخش عمدهای از کنار آمدن با پمپ انسولین این است که از نظر روانی با آن کنار بیایید. به یاد داشته باشید که این پمپ به اندازه یک تلفن همراه است. تلاش برای فراموش کردن و دور نگهداشتن آن از ذهنتان میتواند به بهبودی روند خواب شما کمک کند. هنگام خوابیدن با پمپ تزریق انسولین تا زمانی که به پمپ فکر میکنید، نمیتوانید خواب راحتی داشته باشید.
- قبل از رفتن به رختخواب، جای امنی برای پمپ انسولین خود درست کنید تا مجبور نباشید در زمانی که دارید به خواب میروید در مورد آن نگران نباشید.
- به ذهنتان اجازه ندهید که بر روی پمپ یا لوازم جانبی آن تمرکز کند. در عوض بر روی کارهایی که به شما کمک میکند بخوابید، تمرکز کنید.
- به خودتان فرصت بدهید تا به استفاده از پمپ انسولین عادت کنید و به یاد داشته باشید که عادت کردن به تغییرات، زمان میبرد. پس از مدتی بیشتر افراد متوجه میشوند که میتوانند به راحتی و خیلی سریع به خواب بروند.
2. کسانی را که قرار است کنار آنها بخوابید از قبل آماده کنید.
بخشی از استرس خوابیدن با پمپ تزریق انسولین به خاطر این است که نمی دانید چه تاثیری ممکن است بر افرادی که کنار آنها می خوابید داشته باشد. سادهترین راه برای غلبه بر این استرس، این است که با خانوادهی خود در مورد پمپ انسولین صحبت کنید.
- در مورد پمپ تزریق انسولین خود باکسانی که برای شما مهم هستند صحبت کنید تا بتوانید هر سوالی که ممکن است به وجود بیاید را رفع کنید.
- اگر کنار فرزندانتان میخوابیدید، بهتر است اول آنها را به رختخواب خودشان بفرستید، چرا که کودکان می توانند به راحتی در لولهها گیر بیفتند یا هنگامی که خواب هستید با پمپ بازی کنند.
3. از پمپ تزریق انسولین خودتان نترسید.
پمپهای انسولین برای استفادهی روزمره طراحی میشوند و بسیار انعطافپذیر هستند. هر چه بیشتر با پمپ خود زندگی کنید، بیشتر با آن احساس راحتی میکنید و با طرز کارش آشنا خواهید شد. زمانی را صرف آشنا شدن با آن و یادگیری آنچه که قادر به انجام آن هستید، بگذرانید.
- پمپهای انسولین برای این ساخته شدهاند که تمام روز کار کنند و بتوانید راحت با آن خوابید، بنابراین با آن راحت باشید و بدانید که با آسیبهای کوچک و معقول روزانه مشکلی برای آن پیش نمیآید.
- اگر در حالت خواب چرخیدید و روی پمپ خوابیدید، هیچ مشکلی ایجاد نمیشود فقط ممکن است خودتان کمی ناراحت باشید و شاید لازم باشد بیدار شوید تا به سمت دیگر بخوابید.
- دکمه های پمپ انسولین به گونه ای طراحی شده اند که به طور تصادفی فشرده نمیشوند و حتی اگر روی آن بخوابید احتمال ایجاد هر گونه مشکلی بسیار پایین است.
4. خطرات را یاد بگیرید.
خوابیدن با پمپ انسولین بسیار ایمن است. پمپها برای ۲۴ ساعت شبانهروز طراحی شدهاند و نسبت به مسایلی مانند پیچ و تاب خوردن لولهها و یا فشار تصادفی دکمه شان بسیار مقاوم هستند، اما شما هنوز باید از خطرات و نحوه برخورد اورژانسی با آن مطلع باشید. بزرگترین ریسک مرتبط با خواب با پمپ انسولین زمانی است که در طول شب به دلایلی کار پمپ متوقف شود.
- وسایلی را که برای تست قند خونتان نیاز دارید در نزدیکی خودتان نگه دارید و در صورت توقف کار پمپ، انسولین را تزریق کنید.
- یک میانوعده که از کربوهیدراتهای ساده تشکیل شده باشد در نزدیکی تخت خود قرار دهید چرا که ممکن است در وضعیتهایی که قند خون به شدت افت میکند، مفید باشد.
- پمپ ممکن است یک هشدار برای مواقعی که مشکلی پیش میآید داشته باشد، اما در صورتی که شارژ نداشته باشد کار نخواهد کرد. پس مراقب باشید چون بیشتر بیماران با افت سطح گلوکز خون از خواب بیدار میشوند.
بخش دوم: انتخاب محل قرارگیری پمپ تزریق انسولین
1. پمپ تزریق انسولین را روی بدن خودتان ثابت کنید.
زمانی که میخواهید پمپ تزریق انسولین خود را برای خواب آماده کنید، چندین گزینه دارید. یک راه راحت که میتوانید از آن استفاده کنید این است که پمپ تزریق انسولین را به کمربند شلوار خود متصل کنید.
- این روش پمپ انسولین را به شما نزدیک نگه میدارد و احتمال اینکه لوله ها در هم بپیچند را کاهش میدهد.
- ممکن است بغلتید و روی پمپ قرار بگیرید. زمانی که افراد به پمپ عادت میکنند، بدون اینکه بیدار شوند، به سمت مخالف میغلتند.
- احتمال آسیب دیدن پمپ هنگامی که در حالت خواب می غلتید و روی آن قرار میگیرید اما بدانید که ممکن است این اتفاق بیفتد.
2. پمپ را روی تخت در کنار خودتان قرار دهید.
اگر هنگام خواب با پمپ انسولینی که به لباستان متصل است راحت نیستید، آن را کنار خودتان روی تخت قرار دهید. بسته به طول لولهها، ممکن است بخواهید به کسی که کنارتان میخوابد در مورد محل قرارگیری آن اطلاع دهید.
- این کار ممکن است راحتتر باشد چون احتمال اینکه روی پمپ بغلتید کمتر است
- مراقب باشید پمپ خود را جایی که به راحتی ممکن است از تخت بیفتد، قرار ندهید.
3. از پوستتان در برابر تحریک محافظت کنید.
اگر با پمپ تزریق انسولین متصل به لباس و یا قرار گرفته در تخت بخوابید، ممکن است بخواهید برای اطمینان از اینکه پوست شما را اذیت نمیکند، کارهایی انجام دهید. پلاستیک می تواند باعث خارش یا حتی ایجاد بثورات شود.
- پمپ تزریق انسولین را درون یک جوراب قرار دهید تا باپوستتان تماس نداشته باشد.
- از یک بازوبند برای پوشاندن پمپ و یا حتی قرار دادن آن بر روی بازوی خود استفاده کنید. بعضی از مردم ازمچبند استفاده میکنند یا آن را در لباس زیر، شلوارک و سوتین خود قرار میدهند.
- اگر شبها به طور مرتب بیدار میشوید، بهتر است پمپ خود را به این روش استفاده کرده و یا آن را به لباسهایتان متصل کنید تا از افتادن آن جلوگیری کنید.
4. پمپ تزریق انسولین را نزدیک تختتان قرار دهید.
اگر نگران هستید که روی پمپ انسولین غلت بزنید یا آن را از روی تخت پایین بیندازید، پمپ را روی میز کنار تخت خود یا چیزی مشابه آن قرار دهید.
- گذاشتن پمپ بر روی میز کنار تخت، ممکن است نیاز به لولههای بیشتری داشته باشد.
- شما روی پمپ نمیغلتید و با ضربه آن را پایین نمیاندازید.
- احتمال پیچیدگی شیلنگ ها و لوله ها در این حالت بیشتر میشود ولی احتمال برخورد و آسیب پایین میآید.
بخش سوم: سطح گلوکز خود را در محدودهی معین شده نگه دارید
1. در ابتدا سطح گلوکز خون خود را به طور مرتب بررسی کنید.
هنگام خوابیدن با پمپ تزریق انسولین برای یک یا دو هفتهی اول باید سطح گلوکز خون را بررسی کنید تا بتوانید پمپ انسولین را برای نیازهای خود تنظیم کنید.
- در یک تا دو هفتهی اول، سطح گلوکز خون خود را 8 تا 10 بار در روز بررسی کنید.
- شما یا پزشک ممکن است لازم باشد تنظیماتی مانند سطح پایه، دامنه یا رنج مجاز و فاکتور حساسیت به درمان را براساس چک لیستهایتان تعیین کنید.
- اگر یک گلوکومتر و یا نوارهای تست داشته باشید میتوانید میزان گلوکز خون خود را به طور مرتب چک کنید.
2. در شب توجه ویژهای به میزان گلوکز خون خود داشته باشید.
سطح انسولین بدن شما زمانی که خواب هستید به طور مرتب تغییر میکند، بنابراین هنگام خوابیدن با پمپ تزریق انسولین باید سطوح گلوکز خون را به دفعات چک کنید تا تنظیمات پمپ را درست انجام دهید. برخی افراد در شب هایپرگلیسمی دارند. یک نشانه برای این هایپرگلایسمی نوکتوریا یا تکرر ادرار شبانه است.
- قبل از خواب و پس از بیدار شدن، سطح گلوکز خون خود را بررسی کنید.
- سطح گلوکز خون را نیمهی شب یا هر سه تا چهار ساعت یک بار در طی خواب شبانه روز بررسی کنید.
- نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید تا اطمینان حاصل شود که میزان گلوکزخون پایه شبانه شما درست تنظیم شده است.
3. به چک کردن سطوح شبانه گلوکز خون ادامه دهید.
حتی بعد از اینکه تنظیمات متناسب خود را انجام دهید، باید در هنگام غروب میزان گلوکز خون خود را چک کنید. بدن شما ممکن است نحوه تنظیم سطوح گلوکز را تغییر دهد و ممکن است نیاز به تغییر دوز انسولین و یا برنامه درمانی خود داشته باشید.
- قبل از رفتن به رختخواب، سطح گلوکز خون خود را چک کنید تا در طول شب افت نکند.
- زمانی که از خواب برمیخیزید برای کسب اطمینان از سطح مناسب گلوکز خون، آن را بررسی کنید.
- گاهی اوقات سطوح گلوکز خون خود را در نیمههای شب چک کنید تا مطمئن شوید که همه چیز درست است.
4. یاد بگیرید که چه چیزهایی باعث کاهش سطح گلوکز خون میشود.
زمانی که در فعالیتهای نرمال و یا برنامهی درمان خود تغییراتی ایجاد میکنید، گلوکز خون می تواند پایین بیاید. کارهایی را که ممکن است سطح انسولین بدن شما را تحتتاثیر قرار دهد بشناسید.
- استفادهی بیش از حد از داروهای مربوط به بیماران دیابتی میتواند باعث افت شدید گلوکز خون شود.
- صرفنظر کردن از وعدههای غذایی و یا خوردن کمتر از حد معمول میتواند باعث شود که سطح گلوکز خون شما پایین بیاید.
- ورزش بیش از حد نرمال و یا ورزشی که درست قبل از خواب انجام شود باعث میشود که سطح گلوکز خون شما در هنگام خواب کاهش پیدا کند.
5. به علائم هایپرگلایسمی شبانه دقت کنید.
هنگام خوابیدن با پمپ تزریق انسولین شما میتوانید بدون چک کردن سطح گلوکز، قبل از اینکه سطح گلوکز خون شما به طرز خطرناکی کاهش پیدا کند، متوجه شوید. فقط باید علائم را خوب بشناسید.
- بیدار شدن در حالی که بسیار عرق کردهاید میتواند نشاندهنده این باشد که سطح گلوکز خون شما بسیار پایین است.
- بیدار شدن با سردرد میتواند نشاندهنده سطح گلوکز خون پایین باشد.
- بیدار شدن در نتیجه یک کابوس ناگهانی ممکن است نشاندهنده سطح گلوکز خون شما باشد.
- علایم دیگر شامل لرزش، تپش قلب، اضطراب و تشنج است.
6. به چیزی که میخورید توجه کنید.
بعضی شبها ممکن است بیشتر یا کمتر از حالت عادی غذا یا نوشیدنی بخورید. فقط مطمئن شوید که قبل از خواب این موضوع را در نظر بگیرید.
- یادتان باشد که چقدر و چه وقت انسولین مصرف میکنید. حتی انسولینی که به سرعت عمل میکند میتواند تا چهار ساعت در بدن شما باقی بماند. برای محاسبهی دوز مناسب، به این اطلاعات نیاز دارید.
- در طول شب میان وعده مصرف نکنید.
- به یاد داشته باشید که الکل میتواند ترشح گلوکز از کبد را مهار کند، بنابراین بعد از مصرف الکل یک میانوعده اضافی (بدون انسولین)در هنگام خواب بخورید.
هشدارها
- در صورتی که یک حیوان خانگی کنجکاو داشته باشید که کنار شما میخوابد، مراقب علاقه شدید آن به جویدن و یا کشیدن لولههای پمپ تزریق انسولین باشید.
- اگر عادت دارید که قبل از تغییر وضعیت در تخت، از خواب بیدار شوید یا نگران وضعیت پمپ هستید و یا خوابتان سبک است، ممکن است دچار کمبود خواب شوید. توصیه میشود که در صورت ایجاد مشکلات در خواب با پزشک خود در مورد این موضوع با صحبت کنید.