مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC)

بروزرسانی 1403/03/31 زمان مطالعه 6 دقیقه

مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC) موضوعی است که در این مقاله قصد بررسی آن را داریم.

کاتتر ورید مرکزی یک لوله نازک است که برای مدیریت تزریق مایعات، آنتی‌بیوتیک‌ها و داروها به طور مستقیم در رگ دست شما استفاده می‌شود. مراقبت از آن شامل:

  • تعویض پانسمان حدوداً هفته ای یک بار (اگر مرطوب یا کثیف باشد).
  • فلاشینگ به صورتی که پزشک توصیه کرده است
  • حفاظت از کاتتر در مقابل آسیب یا جدا شدن و چک کردن مداوم آن است.
  • مطمئن شوید که محل کاتتر را خشک و تمیز نگه می‌دارید و دستورات پزشک را رعایت می‌کنید. ​

مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC)

تعویض پانسمان

1. جهیزات لازم را آماده کنید.

هنگام مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC)، قبل از تعویض پانسمان خود دستان خود را بشویید و وسایل را در یک منطقه تمیز و بدون وسایل اضافه بگذارید تا دسترسی به آن‌ها در طول کار آسان باشد. از دستورات شرکت تولید کننده مربوط به اینکه چه موادی استفاده ‌شود و چگونه مواد و محیط خود را استریل نگه دارید، پیروی کنید. به طور کلی، به این موارد ذیل نیاز خواهید داشت:

  • محلول شست‌ و شو (تجویز توسط پزشک)
  • پدهای گاز کوچک (برای استفاده از محلول)
  • دستکش‌های استریل پزشکی ​
  • ماسک صورت ​
  • گاز استریل و نوار چسب پزشکی یا باند چسب‌دار
  • یک کیسه زباله کوچک ​

2. لباس هایتان را در بیاورید.

دستکش و ماسک بپوشید، به آرامی باند را بدون اینکه دستتان به کاتتر بخورد بردارید و در کیسه زباله بیندازید.

3. محل کاتتر را با استفاده از پد گاز کوچک آغشته به محلول شست‌ و شو تمیز کنید.

هنگام مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC) پوست را با حرکات دایره‌ای پاک کنید؛ از قسمتی که کاتتر به پوست شما می‌رسد شروع کنید و به سمت بیرون حرکت کنید. گاز را دور بیندازید و بگذارید که محل تمیز شده در معرض هوا خشک شود.

​4. این ناحیه را دوباره پانسمان کنید.

اگر از گاز استفاده می‌کنید، به آرامی محل کاتتر را پوشش دهید و نوار چسب را اطراف گاز بزنید. اگر از باند چسب‌دار استفاده می‌کنید، آن را به آرامی روی محل کاتتر قرار دهید و محکم لبه‌های آن را فشار دهید تا به پوست بچسبد. چین و چروک های باند را با دست برطرف کنید.

مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC)

فلاشینگ هنگام مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC)

1. دقت کنید که وسایل لازم را داشته باشید.

قبل از فلاشینگ، مطمئن شوید که تمام مواد مورد نیاز توصیه شده توسط پزشک را دارید. شما به یک سرنگ (موجود در داروخانه‌ها)، پاک‌کننده‌های الکلی (یا پنبه الکلی) و محلول فلاشینگ نیاز دارید. محلول فلاشینگ معمولا محلولی نمکی است که برای تمیز کردن کاتتر استفاده می‌شود.

  • هنگام مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC) ،طبق دستور پزشک محلول نمکی استریل را تهیه کنید.
  • همچنین ممکن است مجبور شوید فلاشینگ را همراه با یک محلول حاوی هپارین، که از لخته شدن خون اطراف کاتتر جلوگیری می‌کند، استفاده کنید.​
  • فلاشینگ باید قبل و بعد از تجویز دارو و مایعات، بعد از خون گرفتن و هنگامی که استفاده نمی‌شود، یکبار صبح و یکبار شب انجام شود.

2. سرنگ را پر کنید.

یک بطری محلول فلاشینگ را باز کنید. درپوش سرنگ را بردارید و آن را به سمت پایین فشار دهید. نوک سرنگ را در محلول قرار دهید، سپس پیستون را بکشید تا سرنگ را به آرامی تا مقدار توصیه‌ شده توسط پزشک تان پر کند.

3. هوای سرنگ را بکشید.

سرنگ را به سمت بالا بگیرید و آن را تکان دهید تا همه حباب های هوا در داخل آن به سطح بیاید. به آرامی پیستون را فشار دهید تا یک قطره مایع از بالا بیرون بیاید و مطمئن شوید که حباب‌ های هوا آزاد می‌شوند. اگر فورا از آن استفاده نمی کنید، درپوش را روی سرنگ قرار دهید.

4. محلول فلاشینگ را در لوله تزریق کنید.

هنگام مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC) به آرامی بانداژ را بردارید و دهانه کاتتر (سوند) را با الکل پاک کنید. اگر یک درپوش وجود داشته باشد، آن را باز کنید و نوک سرنگ را وارد دهانه کنید. پیستون را به آرامی پایین فشار دهید تا محلول را به کاتتر تزریق کنید.

  • اگر هنگام تزریق مایع، احساس فشار یا ناراحتی می کنید، فورا بایستید و با پزشک خود تماس بگیرید. هرگز سعی نکنید تا محلول فلاشینگ را با فشار وارد خط کنید.

مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC)

حفاظت از کاتتر هنگام مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC)

1. پوشش PICC را زیر دوش بپوشانید.

وقتی دوش می‌گیرید، کاتتر را با پوشش ضد آب بپوشانید تا آن را خشک نگه دارد. یک پوشش کاملا غیرقابل‌ نفوذ نسبت به هوا برای کاتتر تهیه کنید (به صورت آنلاین یا از یک فروشگاه‌های تجهیزات پزشکی) تا در حمام ، یا در هر جایی که نزدیک آب هستید؛ بپوشید. (به عنوان مثال هنگام آبیاری چمن)

  • همچنین می‌توانید بانداژ کاتتر خود را با پوشش پلاستیکی که اطراف آنرا با نوار چسب پزشکی پوشانده اید، کاور کنید. (موجود در داروخانه‌ها)

2. فقط با دست تمیز کاتتر خود را لمس کنید.

هنگام مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC)، همیشه پیش از آنکه به هر دلیلی کاتتر را لمس کنید با آب و صابون دست خود را کاملا بشویید. برای تمیز کردن موثر، دست خود را حداقل بیست ثانیه قبل از آبکشی با صابون بشویید. همچنین می‌توانید از یک تمیز کننده دستی آنتی باکتریال بر پایه الکل برای تمیز کردن دستان خود استفاده کنید.

3. کاتتر خود را در آب غوطه‌ ور نکنید.

هرچند دوش و حمام کوتاه (طوری که اتصالات کاتتر بیرون از آب هستند) قابل قبول است، کاتتر شما نباید به هر دلیلی به طور کامل در آب فرو رود. از شنا کردن، یا حوضچه آب داغ و سایر فعالیت‌هایی که بدنتان به طور کامل زیر آب می‌رود خودداری کنید.

  • اگر از وان یا استخر استفاده کنید، آب حتی در پوشش ضد آب هم می‌تواند نفوذ کند ، که ممکن است منجر به عفونت شود.

4. کاتتر خود را ازحیوانات خانگی دور نگه دارید.

هنگام مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC) ، مهم است که کاتتر خود را دور از حیوانات خانگی تان نگه دارید تا از آسیب‌های تصادفی جلوگیری کنید. یک حیوان بازیگوش ممکن است وسوسه شود که لوله کاتتر را بکشد یا گاز بگیرد و منجر به آسیب یا جدا شدن آن شود.

  • هنگامی که در تماس با حیوانات هستید کاتتر خود را با پوشیدن بلوز یا ژاکت ضخیم و آستین‌ بلند به طور کامل بپوشانید و از بازی با حیوان خانگی تان یا در آغوش گرفتن آن اجتناب کنید. ​
  • هنگامی که کاتتر دارید حیوان خانگی خود را با پازل و ملاقات با دوستان یا حیوانات دیگر سرگرم کنید.

5. از ورزش‌های شدید اجتناب کنید.

وقتی کاتتر دارید، از انجام ورزش‌های شدید پرهیز کنید. تمرینات بیش از حد سنگین می‌تواند باعث شود که کاتتر شما جا به جا شود و یا آسیب ببیند. علاوه بر این، تعریق بیش از حد ممکن است باعث خیس شدن یا شل شدن پانسمان شود.

  • همچنین باید از بلند کردن اجسام سنگین و یا فشار بر روی بازوهای خود پرهیز کنید.

مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC)

نظارت بر کاتتر

1. دمای بدن خود را روزانه چک کنید.

وقتی کاتتر دارید،برای اطمینان از سلامتی خود درجه‌ حرارت بدنتان را هر روز با استفاده از یک دماسنج دیجیتالی چک کنید. تب 38 درجه یا بالاتر ممکن است نشان‌دهنده عفونت باشد. اگر تب دارید، فورا با دکترتان تماس بگیرید.

2. منطقه اطراف کاتتر خود را بررسی کنید.

دست خود را در ناحیه اطراف کاتتر روزی چندین بار از نظر علایم عفونت و یا سایر موارد بررسی کنید. اگر علائمی مشاهده کردید فورا با پزشک خود تماس بگیرید. نشانه‌های قابل مشاهده یک عفونت ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • قرمزی، گرما، یا درد در اطراف کاتتر
  • خون ریزی​
  • ترشحات از محل کاتتر (با یا بدون بو) ​
  • تورم بازو ​

3. طول لوله کاتتر را مدام چک کنید.

مهم است که طول کاتتر خود را چک کنید تا مطمئن شوید که هنوز به درستی سر جای خودش قرار دارد. طول کاتتر تقریبا 24 اینچ (61 سانتی متر) است و بازوی شما را به ورید بزرگ بالایی قلب متصل می‌کند.

  • توجه داشته باشید که کاتتر در محل درست بر روی دست شما قرار داشته باشد، و محل آن را هر روز یا هر دو روز بررسی کنید تا از محل آن مطمئن شوید.
  • هرگز دوباره کاتتر خارج شده را به جایش برنگردانید. اگر به نظر می‌رسد از محل خارج شده فورا به پزشک مراجعه کنید. ​
  • اگر کاتتر به طور اتفاقی بیرون بیاید، یک بسته گاز استریل روی محل قرار دهید و محکم فشار دهید تا خونریزی متوقف شود، سپس یک باند را محکم ببندید. کاتتررا دور نیندازید و با پزشک یا پرستار تماس بگیرید.​

4. اگر مشکلی پیش آمد به پزشک مراجعه کنید.

اگر پانسمان خیس یا شل یا آلوده شد با پزشک تماس بگیرید. همچنین اگر کاتتر پیچ خورد، فلاشینگ سخت بود، مشکل نشتی وجود داشت و یا اگر هر علامتی از عفونت مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید.


مراقبت از کاتتر محیطی-مرکزی (PPIC) موضوعی است که در این مقاله قصد بررسی آن را داریم. کاتتر ورید مرکزی یک لوله نازک است که برای مدیریت تزریق مایعات،