پروب سونوگرافی و نحوه کاربرد آن

بروزرسانی 1403/03/31 زمان مطالعه 6 دقیقه

پروب سونوگرافی ابزاری است که با دریافت صوت و انتقال انعکاس آن می‌تواند بازتابی از بافت‌ها و اندام‌ها را ایجاد نماید.

تصویربرداری با سونوگرافی یک روش پزشکی متداول است که برای ضبط تصاویر زنده از بدن انسان استفاده می شود. این کار با انتقال امواج صوتی با فرکانس بالا از طریق بافت و جذب امواج بازگشتی، کار می کند. سونوگرافی روشی است که معمولاً توسط بسیاری از متخصصان پزشکی استفاده می شود زیرا هیچگونه اشعه مضر یونیزانی در آن وجود ندارد. محبوب ترین کاربرد برای مشاهده جنین در دوران بارداری است. افراد حرفه ای این تصاویر را به راحتی می گیرند و شما هم می توانید این کار را انجام بدهید! گرفتن تصاویر خوب ممکن است کمی مشکل باشد، اما با استفاده از برخی توصیه ها و آموزش، انجام آن بسیار آسان است.

قسمت اول: آماده کردن دستگاه

 

  1. تمام اجزای لازم برای گرفتن یک تصویر سونوگرافی را آماده کنید. این اجزا شامل یک مبدل، کامپیوتر، ژل اولتراسوند (سونوگرافی) و ابزار تبدیل جسم به تصویر است. در ابتدا همه موارد موردنیاز خود را آماده کنید تا مجبور نشوید به دنبال یافتن چیزی باشید. اگر دستانتان کثیف هستند، آنها را بشویید.
  2. دستگاه را روشن کرده و نرم افزار را بارگیری کنید. اینکار ممکن است در رایانه شخصی، لپ تاپ یا رایانه تصویربرداری پزشکی باشد. نرم افزار جایی است که تصویر را مشاهده خواهید کرد. ماشین های مختلف تکنولوژیهای مختلفی دارند. با دستگاه خود و جای وسایل آن آشنا شوید. نرم افزارهای مختلف زیادی برای اجرای سونوگرافی وجود دارد. برای اهداف تحقیقاتی، متلب بسیار متداول است.
  3. پروب را به دستگاه وصل کنید. پروب را درون درگاه پروب قرار دهید و با چرخاندن مهره به صورت عمودی آن را قفل کنید. اینکار پروب را در جای خود قفل می کند. به منظور جدا کردن مبدل، کافی است دستگیره را به صورت افقی چرخانده و خارج کنید. قبل از انجام این کار صفحه را روی تصویر خود نگهدارید. اگر پروب کاملاً وارد درگاه نمی شد، کمی محکمتر فشار دهید یا آن را تکان دهید.
  1. پروب را آماده کنید. ژل سونوگرافی همیشه بین سر پروب و جسم در حال تصویربرداری استفاده می شود. ژل دیدن تصویر را آسانتر می کند. یک لایه به ضخامت نیم سانتیمتر روی سطح بمالید. فقط مقدار کمی ژل استفاده کنید و هرگز مقدار زیادی ژل روی محل قرار ندهید.

مرحله دوم: عکس گرفتن

 

  1. پروب را به آرامی روی سطح بافت فشار دهید. ژل ممکن است باعث احساس سرما در بیمار شود اما ضرری ندارد. هنگامی که پروب در حال تماس با شی است، فریم تصویر را در حالت متحرک قرار دهید. در حالیکه به تصویر کامپیوتر نگاه میکنید، پروب را به طرفین حرکت دهید. مکانی را که می خواهید عکس بگیرید پیدا کنید. فوکوس کردن روی نقطه ای که می خواهید، ممکن است مدتی طول بکشد. باید تمرین کنید تا بتوانید آنچه را که به دنبال آن هستید سریعتر پیدا کنید.
  1. تصویر را تنظیم کنید. برای به دست آوردن یک تصویر واضح، روشنایی یا کنتراست را افزایش یا کاهش دهید. با تنظیمات دستگاه خود بازی کنید. برخی از تنظیمات ممکن است بیشتر از سایر موارد استفاده شود. این واقعاً به چیزی که شما از آن عکس می گیرید، بستگی دارد. می دانید اگر بخواهید تصویر خوبی داشته باشید باید کانون جایی که میخواهید عکس بگیرید دقیقا مرکز صفحه باشد و کانتراست خوبی بین نقاط تاریک و روشن وجود داشته باشد.
  1. عکس بگیرید. این همان دکمه ای است که برای گرفتن تصویر قبل از روشن کردن پروب استفاده می کنید. شما یک تصویر سونوگرافی گرفتید!
  2. تصویر را ذخیره کنید. برای ذخیره تصویری که گرفته اید، دکمه ذخیره را پیدا کنید و تصویر را در جایی خاص روی رایانه خود ذخیره کنید تا بعداً به راحتی به آن دسترسی داشته باشید. بیماران ممکن است کپی سونوگرافی خود را بخواهند. برای این کار، دکمه چاپ را پیدا کرده و تصویر را به چاپگر ارسال کنید.
  1. تصویر را تفسیر کنید. به تفاوت های رنگ ها نگاه کنید. تصویر سونوگرافی معمولاً سیاه و سفید است. رنگ سفید نشان دهنده بافتهای متراکم مانند بافت استخوان است زیرا آنها نور بیشتری را منعکس می کنند. منطقه سیاهتر تراکم کمتری دارد و نشان دهنده مناطق مایع یا لومن (فضای خالی یا حفره) مانند رحم است.

مرحله سوم: نگهداری از پروب

 

  1. ژل روی پروب را پاک کنید. می توانید از یک دستمال مرطوب مانند دستمال کاغذی استفاده کنید. پوشش های سونوگرافی وجود دارد که با خرید و استفاده از آنها، خراشی که روی سر پروب ایجاد می شود را به حداقل می رساند.سپس به آرامی اما خوب ژل را پاک کنید. همچنین، قبل از آماده شدن برای نگهداری آن، از اینکه همه ژلها را پاک کرده اید اطمینان حاصل کنید.
  1. کاور پلاستیکی را بر روی پروب قرار دهید. این روکش به محافظت از هر چیزی که ممکن است به طور تصادفی روی سر پروب بیفتد کمک خواهد کرد. سطح بالای پروب بسیار نرم است و هرگونه خراش یا نشتی ممکن است کیفیت تصویر را خراب کند.
  1. در مکانی امن نگهداری کنید. منظور مکانی است که پروب از افتادن در امان باشد. همچنین، پروب همیشه باید سرد و خشک باشد. لازم به ذکر است اگر افراد دیگری در حال استفاده از پروب هستند، اطمینان حاصل کنید که آنها با پروتکلهای نگهداری صحیح پروب آشنایی دارند.

منبع :

https://www.wikihow.com/


پروب سونوگرافی ابزاری است که با دریافت صوت و انتقال انعکاس آن می‌تواند بازتابی از بافت‌ها و اندام‌ها را ایجاد نماید. تصویربرداری با سونوگرافی یک روش پزشکی